-    Г-н Мехмедов, Денят на Св. Антоний – 17 януари,

...
-    Г-н Мехмедов, Денят на Св. Антоний – 17 януари,
Коментари Харесай

Хайредин Мехмедов: Променяме Антоново, за да задържим младите

-    Г-н Мехмедов, Денят на Св. Антоний – 17 януари, е празник на община Антоново. Същевременно на тази дата общината почтена и Деня на религиозната приемливост. Разкаже по какъв начин чества Антоново?

-    На 17 януари Православната черква уважава паметта на Свети преподобни Антоний Велики. На този ден се раздават содени питки за здраве, както го вършим ние. Антоновден е още по-значим за нас, защото 17 януари е разгласен за празник на град Антоново и е Ден на религиозната приемливост.

Тази дата не е инцидентна, защото празникът на нашия град е обвързван с името на патрона на Антоново – Антон Кръстев. Той е бил партизанин от Тузлушката чета, загинал  през януари 1944 година в разцвета на своята младост. Загинал е в битката за по-справедлив и свободен живот. Нашият град носи неговото име от 8 декември 1949 година Преди да пристигна пандемията, според от времето, отбелязвахме празника или на централния площад в общината, или в читалището. Духовните лица в Антоново – християнският лидер и мюсюлманският лидер, отправяха молебствия и изнасяха служби за богатството на града и хората му. След това се даваше курбан и имаше развлекателна стратегия за жителите и гостите на Антоново.

-    Тази година по какъв начин ще отбележите празника на града?

-    Миналата година поради пандемията не празнувахме. И тази година ще е по този начин. Ще поздравя посредством локалните издания жителите на Антоново.

-    Как се роди концепцията празникът на Антоново да бъде и Ден на религиозната приемливост?

-    Идеята е на някогашния кмет на община Антоново Танер Али. Тогава аз бях общински консултант. Преди 7-8 години внесохме предлагането в Общинския съвет и то се одобри.

-    Енергийната рецесия, подбудена от лавинообразното повишаване на цените на тока, към този момент удари общините. Някои от тях оповестиха режим на уличното осветяване, с цел да устоят в рецесията. Как се оправя Антоново?

-    Трудно. В момента върви анкета на Националното съдружие на общините, с цел да се види какъв брой ток сме плащали преди и в този момент. Все още удържаме ситуацията.  Но се тормозя какво ще се случи февруари и март. Ако се наложи ще съкратим разноски, с цел да имат хората улично осветяване. Защото без него стартират закононарушенията по обитаемоте места. А при нас има дребни обитаеми места, в които живеят по 10-15 души и те се опасяват да стоят на мрачно. Искат да имат през цялата нощ улично осветяване.

-    Кои са сега проблемите на Антоново и с кои към този момент успяхте да се справите?

-    Основният проблем е безработицата, бягството на младежите към по-големите градове и в чужбина.  Мъчим се да поканим вложители, които да основат работни места, само че регионът ни не е доста атрактивен.

Сред останалите проблеми са обезпечаването на уличното осветяване, асфалтирането на пътищата. Антоново има 60 обитаеми места, плюс два квартала и общинския град Антоново. В половината от обитаемоте места към този момент сме сменили уличното осветяване с лед осветяване и разноските за сила доста понижиха. Идеята е всички обитаеми места да бъдат с лед осветяване.Асфалтирахме доста улици в обитаемоте места. Изчакваме параметрите на държавния бюджет, с цел да забележим какви средства ще ни бъдат отпуснати за финансови разноски. Подготвили сме планове в много обитаеми места, с цел да продължим с асфалтирането на улици. Общинската ни пътна мрежа към този момент на 90% и в доста положително положение. 

-    Срещате ли задоволително помощ, схващане и поддръжка от страна на страната?

-    Досега - да. С отпуснати средства асфалтирахме много улици. Успяхме да ремонтираме главно читалището в Антоново, което беше в окаяно положение. Сега е прелестно, има топлоизолация и климатици. Надявам се и с новите ръководещи да имаме положителни взаимоотношения.

-    Един от уговорките Ви към хората в Антоново бе обезпечаването на бърз интернет, с цел да могат възрастните поданици да са в непрекъсната връзка с децата и внуците си, които са принудени да бъдат на гурбет. Реализирахте ли този план?

-    В Антоново към този момент имаме бърз интернет. Бяхме едни от първите, които кандидатствахме към Европейската комисия за това. Бяхме утвърдени. Вече има на всички места в града бърз интернет и хората могат да поддържат връзка с роднините си в чужбина. В огромните обитаеми места в общината също има бърз интернет. Старите бабички към този момент си имат фейсбуци и си споделят с внуците.

-    Споменахте напъните си за привличане на вложители. Имаше концепция италианци да вършат цех за преправка на боклуци. Ще се осъществя ли този план?

-    Да, имаше по този начин концепция. Но аз желаех капиталовото желание и мнение от Регионална инспекция за опазване на околната среда дали планът е рисков. Община Антоново е едно прелестно място с чист въздух. Исках да видя технологията, с цел да схвана дали няма да замърсят въздуха. За страдание, вложителите не ми показаха технологията.

В цяла България, нито една община не желае да изгаря отпадък на територията си. Затова взехме решение, че е по-добре да няма подобен цех и в Антоново – с цел да не замърсяваме въздуха.

-    Какви вложители се пробвате да привлечете?

-    Търсим вложители, които да се занимават със земеделие и с отглеждане на животни.

-    Биоземеделието приоритет ли е за Антоново?

-    Да, несъмнено. Имаме доста дребни аграрни производители, които развиват биоземеделие.

-    Районът на Антоново е прочут с неповторимата си природа. В каква посока развивате туризма в района?

-    Опитваме се. Имаме неповторим римски мост, само че пътят до него е в окаяно положение, тъй като дърводобивни компании го унищожиха и в този момент се постанова с наши средства да го възстановим.

Културно-историческо завещание има в Търговище – античния град Мисионис. Тук се основават доста къщи за посетители и хората могат да отсядат при нас и да отиват до Мисионис. Но и тук имаме един проблем. Инвеститор направи къщи за посетители в село Малко Черковна и за жалост не желае да си заплаща налозите – налог здания, такса боклук и туристически налог, към община Антоново. Ще предприемем ограничения да си приберем отговорностите.

-    Общините от години упорстват за  финансова децентрализация. Каква е Вашата позиция по въпроса?

-    Не съм последовател на финансовата децентрализация. Ние, дребните общини, които нямаме лични доходи, няма да получим нищо. Това е добре за по-големите общини. За нас ще останат единствено локалните доходи, а община Антоново съвсем няма такива.

-    Какъв е пътят за развиване на дребните общини?

-    През последните 10-12 години някогашните ръководещи разделиха България на две. От едната страна са петте най-големи общини – София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора, от другата страна са всички останали. Насочиха всички вложения към най-големите градове.

Ние, дребните общини, желаеме, когато вложители се извърнат към централната власт, тя да ги насочва към по-малките общини, с цел да се основат работни места. Разговарям с хората, които си идват лятно време от чужбина. Никой не желае да работи на територията на община Антоново за минимална заплата или за 800 лева Те са привикнали на огромни заплати. Всички споделят, че в случай че има работни заплати по 1500 лева, биха пристигнали да живеят в нашето обитаемо място.

-    Гурбетчиите ли са най-големият вложител в Антоново?

-    Да. Като дойдат носят свежи пари и това незабавно се усеща.

-    Какво ще пожелаете на хората от Антоново за празника?

-    Поздравявам всички поданици на Антоново. Пожелавам им да сме единни, както до момента и да продължим да работим за просперитета и общото богатство на община Антоново.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР